• Tešíme sa zo striebra!

          • V apríli sa našim dievčatám darilo v súboji o prvenstvo vo vybíjanej v rámci okresu. Zaslúžene, získaním I. miesta sa prebojovali do krajského kola. To sa konalo vo štvrtok 16. mája v Žiline. Už len samotný postup do krajského kola bol úžasným úspechom dievčat. Tie naplno využili šancu zahrať si v krajskom meste a po odohratých zápasoch, v ktorých stratili len 1 bod, skončili na krásnom II. mieste. Domov na Kysuce cestovali s nezabudnuteľným pocitom veľkého úspechu a samozrejme doviezli so sebou i diplom a pohár, ktorý bude vo vestibule školy pripomínať tento významný športový úspech. Dievčatá, dotiahli ste to zatiaľ najvyššie! Blahoželáme a ďakujeme aj p. uč. TSV Mgr. M. Cudrákovej, ktorá dievčatá pripravovala a ktorá sa taktiež veľmi teší zo získanej trofeje. 

          • Hasičské Vianoce - ocenenia

          • Dnes k nám do školy zavítala návšteva - zástupcovia hasičov z Územnej organizácie dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Čadca, aby odovzdali ocenenia niektorým žiakom našej školy za výtvarné práce k téme Hasičské Vianoce. Oceneným žiakom blahoželáme aj my!

          • Lesná škôlka v ŠKD

          • Dňa 9. mája sa konala lesná škôlka a do nášho ŠKD v hlavnej budove zavítali sokoliari majstra Vagana, ktorí deťom porozprávali zaujímavosti zo života zvierat a našich lesov. Pre deti mali pripravené zážitkové učenie, vďaka ktorému deti mohli vidieť a chytiť si do rúk skutočné kožušiny líšky či jazveca, parohy daniela aj srnca. Vzácnou sa stala návšteva i tým, že sokoliari priniesli deťom ukázať aj zopár krásnych dravých vtákov, ako bola napr. plamienka driemavá, dokonca aj orol skalný. Deti sa odvážili dravcov aj pohladkať. Nakoniec sokoliari predviedli s dravcami aj zopár preletov v interiéri. Pre deti to bol určite nezabudnuteľný zážitok. Môžete si s nami pozrieť i rátke videá: sokoliari_1.mp4  sokoliari_2.mp4  sokoliari_3.mp4.

            Ďakujeme sokoliarom za návštevu a p. vychovávateľkám, že organizačne zabezpečili túto peknú akciu!

             

          • Jarné práce v elokovanom pracovisku Trstená

          • Aj v elekovanom pracovisku v Trstenej pracujeme ako včeličky. Zasadili sme nové ovocné  stromy a átrium dostalo nový pekný vzhľad. Ďakujeme všetkým, ktorí pridali ruky a čas k dielu....

          • Tanzánia - divoké srdce Afriky

          • Dňa 3. mája stihol II. stupeň hneď zrána vycestovať na africký kontinent. Vďaka šikovným mladým cestovateľom zo vzdelávacieho projektu Svet okolo nás sme sa preniesli do nespútanej Afriky, do jedného z najchudobnejších kútov našej planéty, kde je jedlo jediným bohatstvom a úsmev najväčším darom. Pútavo zdokumentované hodinové rozprávanie sa nám málilo a žiaci po skončení zahrnuli priamych účastníkov dobrodružných ciest množstvom otázok. Bolo to naozaj zaujímavé a obohacujúce stretnutie. Ďakujeme!

          • Exkurzia - Svet techniky Ostrava 5.A, 5.B

          • Vo štvrtok 9.5. vycestovali tr. p. uč. piatakov Mgr. J. Smažáková a Mgr. L. Kotulová spolu so svojimi žiakmi za hranice Slovenska. Zúčastnili sa exkurzie v neďalekej Ostrave, konkrétne vo vzdelávacom centre s názvom Svet techniky. Žiaci boli rozdelení do skupín a počas doobedia absolvovali množstvo vzdelávacích aktivít, ktoré táto inštitúcia ponúka. V skupinách ich čakala úloha, ktorá sa týkala programovania robotov, ale i zoznámenie sa s rôznymi zaujímavými stavbami sveta ako sú mosty, obytné domy, kultúrne a záujmové strediská, administratívne budovy. Tieto teoretické poznatky využili v praktických úlohách - vytvárali si vlastné mesto. Zábavný ale hlavne poučný bol čas strávený pri vyše 250 praktických aktivitách - žiaci sa hrali, hádali, kombinovali, vymýšľali, precvičili si logiku, postreh, šikovnosť, dokonca zakúsili virtuálnu realitu a komunikáciu s umelou inteligenciou. Exkurzia naplnila očakávania a žiakom sa deň strávený mimo šk. lavíc veľmi páčil. 

          • Sokoliari v MŠ Korcháň

          • Dňa 9.5. 2024 sa elokované pracovisko Trstená zúčastnilo vystúpenia Sokoliarov v areáli MŠ Korcháň. Žiaci sa dozvedeli viac o dravých vtákoch, mali možnosť si ich pohladiť. Žiakom sa páčilo vrátiť sa do MŠ a chvíľku sa pohrať na ihrisku a príjemne stráviť dopoludnie.

          • Food art 8.B

          • Hovorí sa, že ,,jeme aj očami,, :)). O potvrdenie tohto výroku sa posnažili svojimi jedlými umeleckými dielkami aj žiaci 8.B s p. RŠ Mgr. M. Krenželákovou.

          • Exkurzia - Kysucká knižnica a Kysucké múzeum v Čadci - 3.A, 3.B, 4.A, 4.B

          • 29. apríla bol dňom vycestovania žiakov 3.A, 3.B, 4.A a 4.B zo školy - za poznávaním kultúry a okolia Rakovej, Kysúc. Žiaci týchto štyroch tried sa zúčastnili exkurzie v Kysuckej knižnici a v Kysuckom múzeu v Čadci. V knižnici si počas prednášky pripomenuli detské rozprávky, ktoré už prečítali. Dozvedeli sa viac informácií o živote a tvorbe zberateľa ľudových rozprávok - Pavla Dobšinského. V múzeu si deti pozreli výstavu ,,Anima nimals", kde mohli vstúpiť priamo do príbehov zvieratiek a vyskúšať si napr. zatrúbiť na chobote slona, chodiť s podkovami ako koník... Tento deň bol pre žiakov veľmi zaujímavý a inšpiratívny. Veľké vďaka patrí tr. p. učiteľkám, ktoré im tento zážitkový deň zorganizovali.

          • Návšteva Kysuckej knižnice 5.A, 5.B

          • Počas prebiehajúceho týždňa Palárikovej Rakovej bola možnosť pozrieť si výstavu bábok v Kysuckej knižnici v Čadci. A túto možnosť využila p. uč. Mgr. L. Kotulová a zobrala žiakov 5. ročníka na exkurziu. 5.A aj 5.B si pozrela túto výstavu, ktorá ešte viac upevnila ich vedomosti o bábkovom divadle. Vyskúšali si prácu s bábkami, rekvizitami a potom sa presunuli do Galérie v Čadci. Tu si pozreli výstavu obrazov pani Irenky Zemaníkovej, ktoré mapovali jej spomienky z detstva, rôzne zvyky a tradície. V galérii si pozreli i dokument o živote a tvorbe spomínanej insitnej maliarky, ktorý bol milou spomienkou na našu rodáčku. 

          • Exkurzia - planetárium Ostrava 7.A, 7.B, 6.B

          • Dňa 30.4.2024 sa žiaci tried 6.B, 7.A a 7.B zúčastnili exkurzie do Planetária Ostrava.

            Planetárium Ostrava je súčasťou Hornicko - geologickej fakulty, Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Jeho poslaním je ponúknuť zábavu a vzdelávanie pre návštevníkov všetkých vekových kategórii v oblasti popularizácie astronómie a prírodných vied.

            Žiaci navštívili Sférické kino, kde im bola živo moderovaná ukážka oblohy - astronomické javy, Slnečná sústava a vesmír. Následne si pozreli pripravený film ,, Vidím, vidíš, vidíme“, kde sa dozvedeli informácie o ľudskom oku, podstate vzniku svetla ale i stavbe ľudského oka a princípe videnia.

            Súčasťou tejto exkurzie bola aj návšteva kopuly Hvezdárne obohatená výkladom o astronomickej pozorovacej technike a keďže nám počasie prialo, žiaci pozorovali Slnko pomocou špeciálnych ďalekohľadov.

            Planetárium ponúklo žiakom interaktívne exponáty, kde sa oboznámili s dejmi vo vesmíre, na Zemi i pod povrchom Zeme. Zábavnou formou si vyskúšali fungovanie fyzikálnych a prírodných zákonov.

            Za organizáciu ďakujeme p. učiteľke Ing. Z. Židekovej, s doprovodom žiakov pomáhali p. uč. Mgr.  M. Dúžik a Mgr. F. Nezval.

             

          • Rozprávková noc v škole

          • V posledný aprílový deň naša škola nezatvorila svoje brány, ale premenila sa na rozprávkový svet. Po niekoľkoročnej pauze sa v našej škole konala Rozprávková noc. Žiaci druhého, tretieho a piateho ročníka sa zmenili na hľadačov pokladu, museli prejsť dlhú cestu ku kódu k miestu pokladu. Žabky, TOP 12, FC Jarmilka, Blesky aj Hľadači pokladov si odmerali svoje sily najprv v stavaní mája, v kvíze, prešli piatimi stanovišťami s úlohami a potrápila ich aj pirátska šifra. O 21:00 najmladší žiaci síce odišli domov, ostatných účastníkov čakali triedne aktivity na utužovanie kolektívu, premietanie rozprávky a spánok v škole. V priebehu večera sa vypilo 12 litrov skvelého čaju a zjedlo niekoľko kíl prinesených sladkostí. Ráno všetkých čakali chutné raňajky a krásne pamätné listy, ktoré pre nás po prvýkrát vyrobila AI. Veľké ďakujeme patrí najmä pani uč. Mgr. Bzdilíkovej za hlavnú organizáciu, ale aj p. učiteľkám Mgr. Slezákovej, Mgr. Golisovej, Mgr. Smažákovej, Mgr. Vojtečkovej, Mgr. Kotulovej, Mgr. Zubajovej, Mgr. Mekiňovej, ako aj žiačkam 9. ročníka, ktoré sa podieľali na príprave akcie. Veríme, že sa akcia všetkým páčila a budúci rok nájdu odvahu, aby si nočný pobyt v škole zopakovali. 

          • Medzinárodný deň tanca

          • Vedeli ste, že aj tanec má "svoj deň"? V kalendári pripadá na 29. apríl a my sme si ho v škole pripomenuli tanečným workshopom v 5. ročníku. Netancovalo sa disko, rep, či hip hop...:)). Tancovalo sa na ľudovú nôtu! Folklórny tanec a aj spev nám prišla priblížiť Alexandra Matáková. Ďakujeme jej za trpezlivosť, ústretovosť a ochotu. Taktiež p. RŠ Mgr. M. Krenželákovej, ktorá folkloristku pozvala k nám do školy. Bolo nám veselo! Vyskákali sme sa, zaspievali sme si :)).

        • Zbierka ku Dňu narcisov
          • Zbierka ku Dňu narcisov

          • Ďakujeme všetkým, ktorí sa spolu s nami zapojili do verejno- prospešnej zbierky Ligy proti rakovine. Dnes sme dostali informáciu, že sa za našu školu vyzbieralo 556,95 eur. VĎAKA!

          • Exkurzia Krakov

          • Dňa 25. apríla sa žiaci ôsmeho a deviateho ročníka zúčastnili geograficko-dejepisnej exkurzie do Krakova. Nálada bola už od rána výborná a rovnako ako príjemné počasie, nám vydržala až do večera. Žiaci si pozreli historické centrum mesta, Hlavné námestie s radničnou vežou, starú súkenku, nakukli sme do kostola Nanebovzatia Panny Márie a samozrejme sme navštívili aj kráľovský hrad Wawel a mestský hrad. Užili sme si aj rozchod v modernej časti mesta a potom sme sa už unavení, ale spokojní vydali na cestu domov. Za organizáciu ďakujeme p. učiteľke Mgr. M. Pohančeníkovej. Za hranice Slovenska s ňou vycestovali aj p. uč. Mgr. P. Mravcová a Dr. A. Kubalíková.